Bodrum Belediyesi

Bodrum

Bodrum Belediyesi

Mausoleion

Karya Kralı Mausolos’un mezarıdır. Antik dünyanın 7 harikasından birisidir. Persler tarafından Karia Satrabı Mausolos tarafından, kendi adına henüz hayatta iken yapılmaya başlanmış ve Mausolos öldüğünde karısı ve aynı zamanda kız kardeşi olan Artemisia tarafından yapımına devam edilmiştir. Bu nedenle Mausolos’un adıyla anılır.

Çağının en önemli yöneticilerinden biri olan Mausolos, kendi ölümsüzlüğünü simgeleştirmek için bu yapıyı inşa etmeye karar vermişti. Yapımına, ölümünden hemen önce yani M.Ö. 353 yılından önce başlanmıştır. Mausolos için, Halikarnasos’un merkezinde aynı zamandan kız kardeşi de olan karısı Kraliçe II. Artemisia tarafından yapımı sürdürülen bu mezar, o dönemde eşi benzeri olmayan bir yapıdır. Yüzyıllar boyunca ayakta kalmayı başarmış ancak 8 Ağustos 1304’te gerçekleşen Anadolu depremiyle büyük bir kısmı yıkılmıştır. Daha sonra da taşları Bodrum Kalesi'nin yapımında kullanılmıştır. Ayrıca bu mezara ait birçok kabartma ve heykeller 1857 yılında İngilizler tarafından British Museum'a götürülmüştür.

Zamanın mimari üsluplarına benzemeyen bir özellikte inşa edilen bu yapı için Halikarnas Balıkçısı Mausoleion’un mimarisi ile ilgili olarak şöyle yazmıştır: ” Düşün bir kez! Bütün geleneklere bir tekmevurarak yepyeni bir şey yapmak..İnsanı deli eder yahu! Bu meydanokuyuşu düşündükçe, içimde bir trampet ve tambur gürlüyor.”

Mausoleion, dünyanın yedi harikasından biri sayılan, kolonlarıyla Yunan mimarisini, piramit şeklindeki çatısıyla da Mısır mimarisini birleştiren, oldukça büyük boyutlardaki bir mezardı. Bu öneminden dolayı kendinden sonra gelen, aynı stildeki tüm yapılara mozole denmiştir. Bu açık hava müzesi, o günlerin kültürünü ve yaşantısını anlayabilmek için önemli bir kaynaktır.

Antik yazarlar yapının mimarının, Priene Athena Tapınağı’nın da mimarı olan Pytheos olduğunu yazmaktadır. Vitrivius, M.Ö IV.yy.da dönemin en önemli heykeltraşlarının bu yapıda çalıştığını söyler. Heykeltıraşlar şunladır: Bryaxis, Timotheos, Leochares ve Skopas’tır. Bryaxis, aslında Karialı’dır ve Mousoleion’un en üstünde bulunan dört atlı arabanın üstünde bulunan Mausolos ve Artemisia heykellerini yapmıştır.

Adres: 1618. Sk. Yeniköy Mahallesi, 48440 Bodrum


Paylaş: