Bodrum Belediyesi

Kardeş Şehirler

Kardeş Şehirler

Mali Lošinj / HIRVATİSTAN
11.10.2022

Bodrum Belediyesi & Mali Lošinj  
Kardeş Şehir İlişkileri
    Mali Lošinj şehrinin bulunduğu, İngiliz şair Lord Byron’ın “Adriyatik’İn İncisi” olarak tanımladığı Hırvatistan, Orta Avrupa, Balkanlar ve Akdeniz’in kesişme noktasındadır.56594 Kilometrekarelik yüzölçümlü ülke kıtasal alanının yanı sıra binden fazla adaya bölünmüştür. Ilık ve yağmurlu bir karasal iklimin hakim olduğu ülkede pek çok doğal park bulunmaktadır. Mali Lošinj, nüfusu yaklaşık 8 bin olan ve Hırvatistan’ın en büyük adalar takımı kentidir. Yerel kent yönetimlerinin küçük kentler kategorisinde, ekonomi alanında ‘Hırvatistan’ın En İyi Kenti’ ödülünü almıştır
Mali Lošinj şehri 2013 yılından beri AB üyesi olan Hırvatistan Cumhuriyeti’nin batısında Adriyatik Denizi kıyılarında yer alan Lošinj adasında kurulmuştur. Mali Lošinj ülkenin önemli bir turizm merkezidir.Nüfusu 8000 olup, başkent Zagreb’e 290 km uzaklıktadır.Türkiye’den Zagreb’e İstanbul üzerinden direkt uçuşlar mevcuttur.
Araştırmalarla neolitik döneme dek dayandığı bilinen, ilk insan topluluklarının da yaşam merkezlerinden biri olan Mali Lošinj kenti; coğrafyasında eski İliryalı, Yunanlı, Romalı, Avusturyalı ve İtalyanların yaşamış olduğu; kültürlerinin etkisini barındırmaktadır. Mali Lošinj kenti, özellikle sürdürülebilir turizm konusunda oldukça gelişmiş bir şehirdir. Geniş yürüyüş ve bisiklet parkurları, dalış ve deniz turizmi olanaklarıyla 4 mevsim turist ağırlamaktadır.
Geniş bir bitki çeşitliliğine sahip olan Mali Lošinj şehri , 1200 bitki çeşidine sahip önemli bir aromaterapi merkezidir.Ada “Zindelik Adası” (Island of Vitality) olarak anılmaktadır. Mikrokliması ile Avrupa’da solunum yollarını iyileştirme özelliği ile ön plana çıkan Mali Lošinj kenti, her yıl 4 Mevsim 11 milyon yabancı turisti ağırlayarak, sürdürülebilir turizm alanında şehrin, iklimsel, bitkisel, kültürel ve tarihi özelliklerinden oldukça iyi yararlanmaktadır. 
Mali Lošinj Belediyesi de Bodrum Belediyesi gibi “Green Destinations” adlı programın üyesidir. Bodrum ve Mali Lošinj Belediyeleri arasında; 5 Mayıs 2021 tarihinde yapılan çevrimiçi toplantıda Mali Lošinj Belediyesi ile resmi olarak kardeş şehir olunması adına iyi niyet mektubu imzalanmıştır. 
Kardeş Şehir ilişkisi tesis edilmesi amacıyla, 17.05.2021 Tarihinde konuya ilişkin Bodrum Belediye Meclis karar onayı gerçekleşmiştir. Çevre, Şehircilik & İklim Değişikliği Bakanlığı'ndan onay gelmiş; 11.10.2022 Tarihinde karşılıklı sosyal, ekonomik ve kültürel alanlarda ortak fayda sağlamak amacıyla Bodrum'da Mali Lošinj Belediye Başkanı Ana KUČIĆ ve Belediye Başkanımız Ahmet Aras Bodrum Kalesi’nde düzenlenen imza töreni etkinliğinde, iki kent belediyesi arasında ‘Kardeş şehir Protokolünü’ imzalamıştır. Heyet, imza töreni sonrasında Bodrum Kalesi’ni gezerken misafirlere Bodrum’un tarihi hakkında bilgiler verilmiştir.

Paylaş: