Bodrum Belediyesi

Kardeş Şehirler

Kardeş Şehirler

Houmt Souk / TUNUS
10.03.2014

Bodrum Belediyesi
&
(Tunus) Djerba Adası Houmt Souk Belediyesi
Kardeş Şehir İlişkileri

    Turgutreis Belediyesi ile Tunus’un Djerba adası Houmt Souk Belediyesi arasında “Kardeş Şehir” motivasyonu ile ikili ilişkilerin geliştirilmesinden önce karşılıklı bir çok ziyaret gerçekleştirilmiştir. Turgut Reis’in soyundan gelmiş Tunus’ta ve Bodrum’da yaşayan akrabalarının da destekleri ile iki şehrin mevcut tarihsel ve kültürel bağlarının günümüzde de “Kardeş Şehir” bağlamında ilişkilerinin resmiyete ermesi için karşılıklı ziyaretler, yazışmalar, “Ankara Türk Tunus Dostluk Derneği”, “Tunus – Turgut Reis’in Ayak İzleri Derneği”, “Tunus’taki – Tunus Türk Dostluk Derneği” yetkililerin de destekleri ile somut adımlar atmak adına karşılıklı olumlu motivasyon sağlanmıştır. 27-28 Mayıs 2011 tarihinde Turgutreis Belediyesi tarafından “Turgut Reis ve Türk Denizcilik Tarihi” Sempozyomunun birincisi gerçekleşmiş, Osmanlı Amirali Turgut Reis’in etkilerinin oldukça fazla olduğu Houmt Souk’tan bir çok değerli misafir de etkinliğe katılım göstermiştir.
    2012 Yılından itibaren Djerba/Houmt Souk Belediyesi ile Turgutreis Belediyesi arasında “Kardeş Şehir” olma yolunda, “Ankara Türk Tunus Dostluk Derneği”, “Tunus – Turgut Reis’in Ayak İzleri Derneği”, “Tunus’taki – Tunus Türk Dostluk Derneği” yetkililerin Bodrum’a olan ziyaretleri ve değerli katkıları ile olumlu bir iletişim yürütülmüştür. 
    Turgutreis Belediyesi ve Djerba Adası Houmt Souk Belediyesi arasında imzalanmış olan “Kardeş Kent Protokolü”nün Bodrum Belediyesince de büyük önem arz ettiği aktarılmıştır. Bundan sonraki süreçte tüzel kişiliği sona ermiş olan Turgutreis Belediyesi ile Houmt Souk Belediyesi arasında imzalanmış olan “Kardeş Kent Protokolü”nün Bodrum Belediyesi tarafından sürdürüleceği, ikili ilişkilerin yürütülmesi ve “Kardeş Kent Protokolü”nün sorumluluklarının aksatılmadan yerine getirilmesi adına Bodrum Belediyesi “Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü”nün görevlendirildiği iletilmiştir. Resmiyet kazanmış olan Kardeş Şehir ilişkisine istinaden, İki şehir arasında karşılıklı bir çok ziyaret gerçekleşmiştir.
    Djerba Adası Houmt Souk Belediyesi’ne Bodrum’u temsilen bir heyet (Türk – Tunus Dostluk Derneği Bodrum Temsilcisi, Bodrum – Houmt Souk Belediyeleri İlişkileri Yetkilisi, Fransızca-Türkçe çevirmen ve Fotoğraf Sanatçısı Ömer Doğan), Djerba Adasını ve Houmt Souk Belediyesi’ni ziyarette bulunmuşlardır. 21-24 Haziran 2015 Bodrum Ziyareti: Houmt Souk Belediyesi Heyeti Bodrum’da ağırlanmış, kültürel ve tarihi bir gezi programı ile “Kardeş Şehir” bağlarının güçlenmesi adına ikili ilişkiler güçlendirilmiştir. Ziyarette ayrıca; Tunus İstanbul Başkonsolosu Sayın Neyla Chala CHEBAANE, Tunus Cumhuriyeti Büyükelçisi Sayın Mohamed Salah TEKAYA, Türk – Tunus Dostluk Derneği Bodrum Temsilcisi Sayın Tarık Eray ÇAKIR yer almıştır. Djerba Houmt Souk Belediye Başkanı Sayın Nader KHMİLİ, 2017 yılında Bodrum Turgutreis’te gerçekleştirilecek olan Turgut Reis’i anma etkinliğine kendileri davet edilmiştir.
     Tunus Cumhuriyeti - İçişleri ve Yerel Kalkınma Bakanlığı – Djerba/Houmt Souk Belediyesi – Turgutreis Belediye Başkanı’na olan yazısına istinaden (Özel Delegasyon Başkanı Sami Ben Tahar tarafından gelen yazı), Turgutreis Belediyesi’nin 14-18 Nisan 2013 tarihleri arasında ziyaret gerçekleştirilmiştir. Turgutreis Belediyesi tarafından düzenlenip Djerba Houmt Souk Belediyesine 13/12/2013 tarih ve 19867181-258-401-3009 sayılı yazı ile gönderilen Kardeş Şehir Mutabakatı, iki ülke ve iki şehir arasındaki sıcak ilişkilerin geliştirilmesi ve iki halk arasında kardeşlik bağlarının kuvvetlendirilmesi amacı ile – birkaç düzeltme yapılarak 23 Ocak 2014 tarihinde Djerba/Houmt Souk Belediyesi Meclisi tarafından onaylanmıştır. Djerba/Houmt Souk Belediyesi, Meclisinin onayının ardından, 18-20 Şubat 2014 tarihinde “Kardeş Şehir Momerandum” imzalanması adına Bodrum Belediye’sini davet etmiştir. Turgutreis Belediye Meclisince 08.05.2013 tarih ve 2013/83 sayılı kararıyla Djerba Adası Houmt Souk Belediyesi’yle “Kardeş Şehir” olmak için başvuruda bulunulmuş; Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı 16.09.2013 Tarihli “onay”ı ile “Kardeş Kent” olunması onaylanmıştır. Bodrum ilçesi Turgutreis Belediyesi ve Djerba Adası Houmt Souk Belediyesi arasında Kardeş Şehir olunmasına yönelik çalışmalar Bodrum Belediyesi tarafından yakından takip edilmiş ve desteklenmiştir. 10.03.2014 Tarihinde Turgutreis ve Djerba/Houmt Souk Belediyesi arasında Kardeş Şehir Memorandum imzalanmıştır. 27.08.2014 Tarihinde Bodrum Belediye Başkanı tarafından Houmt Souk Belediyesi Özel Delegasyon Başkanı Sayın Sami Ben TAHAR’a gönderilen yazıya istinaden, Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı tarafından yapılmış olan Kanun ve Kanun Hükmündeki Kararnamelerde yapılan değişiklikler nedeniyle, Bodrum İlçesi’nde bulunan 10 adet Belde Belediyesi’nin Bodrum Belediyesi çatısı altında tek belediye olarak birleşmesine istinaden,  Belde Belediyesi olan Turgutreis Belediyesi’nin Tüzel kişiliğinin sona ermiş olduğu; Turgutreis Beldesinin Bodrum İlçesi’nin doğal olarak  Bodrum Belediyesinin bir mahallesi olduğu belirtilmiştir.

Paylaş: