Bodrum Belediyesi

Haberler

24.07.2020

BODRUM BASINI TRAFO’DA BULUŞTU



BODRUM BASINI TRAFO’DA BULUŞTU

 24 Temmuz Basından Sansürün Kaldırılışı ve Basın Bayramı’nın 112. Yılı dolayısıyla Bodrum Belediyesi tarafından organize edilen gecede Bodrum basını bir araya geldi.

Trafo Kafe ve Restoran'da düzenlenen etkinliğe Bodrum Belediye Başkan Vekili Emel Çakaloğlu, Bodrum'da görev yapan ulusal ve yerel basın temsilcileri ile gazetecilik sektöründe çalışanlar katıldı.

Bodrum Belediye Başkan Vekili Emel Çakaloğlu gecede yaptığı konuşmada şunları söyledi;

“Türk Basınında sansürün kaldırılışlının 112’nci yıldönümü nedeniyle bir araya geldik.  Öncelikle sizlere Başkanımız Ahmet Aras’ın Ankara’da olması sebebiyle selamlarını getirdim. Hepinize ayrı ayrı selamları var.  Bugün aynı zamanda Lozan Zaferimizin 97’nci yıldönümü. Biri Türkiye Cumhuriyeti’nin tapu senedi, diğeri Türk Basınının özgürlük yolunda attığı ilk adım.  Böylesine önemli bir günde siz değerli medya temsilcileri ile bir arada olmaktan mutluluk duyuyorum.  Keşke bu güzel birlikteliğimizi bir bayram havasında kutlayabilseydik. Ne yazık ki 24 Temmuz Bayram olma niteliğini uzun zaman önce kaybetti.  Bugün Türkiye Dünya Basın özgürlüğü endeksinde 194 ülke arasında 157’nci sırada.  Tutuklu gazeteci sayımızda ise ilk 10 ülke arasındayız. 24Temmuz basın üzerindeki devlet kontrolü kaldırıldığı için bayramdır. 112 yıl sonra bugün bizler hala basın üzerindeki basın üzerindeki kontrol ve sansür uygulamalarını konuşuyorsak yanlış giden bir şeyler var demektir. Bugün Türkiye’de doğru ve gerçek haber peşinde koşan, onurunu ve kalemini satmayan gazeteciler de büyük baskı altında. Sadece özgürlüklerini değil, işlerini, ekmek paralarını kaybetme tehditleriyle karşı karşıyalar. İktidara biat etmeyen gazeteciler işten atılırken çalışan gazeteciler ise soruşturmalar, davalar ve yayın yasaklarıyla mücadele  ediyorlar. Oysa basın, Atatürk’ün işaret ettiği gibi başlı başına bir kuvvet, bir mektep ve rehberdir.”

Bodrum Belediye Başkan Vekili Emel Çakaloğlu'nun ardından Bodrum basına adına bir konuşma yapan gazeteci Zeki Özkeskin ise şunları söyledi;

“112 yıl içinde elbette değişen çok şey var. Belki 3 nesil, 4 nesil belki daha fazla gazeteci jenerasyonu değişti ama sansür belki de sadece şekil değiştirdi. Düşünceleri nedeniyle içeride yatan, cezaevinde olan, hayatını kaybetmiş olan birçok arkadaşımız var. Bugünlerin geride kalması dileklerimi sunmak istiyorum.  Ayrıca sizlerin adına her zaman yanımızda olan Bodrum Belediyesi’ne çok teşekkür ediyorum.”

Özkeskin'in ardından konuşan gazeteci Fatih Bozoğlu ise “Sansür devam ediyor. 112 yıl önce vardı, bugün de var. Yarın da olmaya devam edecek. Sadece Türkiye’de değil, tüm Dünya’da olmaya devam edecek. Sansüre rağmen, tüm baskılara rağmen serserilik yapmaya devam edeceğiz. Çünkü gazetecinin serserisi makbul, Altan Öymen gibi.” dedi.

Gece, kanun sanatçısı Aycan Adalı ve ekibinin performansıyla devam etti.

Paylaş: