HALİKARNAS BALIKÇISI ANILDI

13 Ekim 2017 15:59

Cevat Şakir Kabaağaçlı, ölümünün 44. yıl dönümünde Bodrum Cevat Şakir Mahallesi'nde bulunan mezarı başında anıldı.

Bodrum Belediyesi tarafından düzenlenen törene, Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz, Bodrum Belediye Başkan Yardımcısı Taner Uslu, Turizm ve Tanıtma Bakanlığı eski müsteşarı Mukadder Sezgin, Halikarnas Balıkçısı Forumu Üyeleri ile Marmara Koleji, Kanunu Sultan Süleyman Anadolu Lisesi, Ayşe Gülsevim - Ali Rüştü Kaynak Anadolu Lisesi ve Hüseyin Boyacı İlkokulu öğrencileri katıldı.

Törende bir konuşma yapan Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz şunları söyledi:

"Çok değerli Bodrumlular, değerli arkadaşlarım, sevgili öğrenciler, hanımlar, beyefendiler, basınımızın değerli temsilcileri. Öncelikle sizleri sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Tabii Cevat Şakir Kabaağaçlı, Halikarnas Balıkçısı gerçekten ilçemiz için çok önemli bir şahsiyet. Bodrum'la özdeşleşmiş manevi anlamda ölümsüzleşmiş büyük bir yazar, şahsiyet. Öncelikle kendisini bugün ölümünün 44. yıldönümünde rahmetle, minnetle, şükranla anıyorum. Tabii Cevat Şakir aslında çok kültürlü önemli eğitimler almış, Oxford'da okumuş, Osmanlı’da önemli bir ailenin çocuğu. Amcası sadrazam, babası paşa. Tabii bu önemli ailenin çocuğu inişli çıkışlı bir hayat yolculuğu sonrası Bodrum’a geliyor. Mavi Sürgün diye ifade ettiği, kitap yazdığı Bodrum’a geliyor ve sembolleşiyor. Bodrum'u tanıtan, Bodrum’un Bodrum olmasında çok önemli katkıları olan bu büyük şahsiyet için ne yapsak az. Tabii ki onu unutmamalı ve bugün onu anma adına yapılan bu etkinliklere katkıda bulunan platformumuza, Belediye Başkanlığımıza, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Kendisini tekrar rahmetle minnetle anıyorum. Ben de merhaba diyerek sözlerimi bitiriyorum, hepinize sevgiler saygılar sunuyorum."

Belediye Başkan Yardımcısı Taner Uslu da törende yaptığı bir konuşmada "Öncelikle Halikarnas Balıkçısı'nın en derin hoşgörüsü ile sizleri selamlıyorum, merhaba. Bodrum Belediye Başkanımız Mehmet Kocadon’un da merhabası var onu da ileteyim, üzerimde kalmasın. Bugün burada Cevat Şakir Kabaağaçlı'nın ya da hepimizin bildiği gibi Halikarnas Balıkçısı'nı aramızdan ayrılışının 44. yıldönümünde anmak için toplanıyoruz. Az önce Hatice Hocam söyledi. Hatice Hocamdan sonra konuşmak çok zordur. Kelimeler Onun ağzından dökülüyor, biz ondan öğrenebildiğimiz kadar konuşuyoruz. Halikarnas Balıkçısı Bodrum’a çok değer katmıştır. Biz bugün burada mavi yolculuktan bahsedebiliyorsak narenciye bahçelerinden bahsedebiliyorsak yazın esen serin meltemlerde o ağaçların gölgesinde bir çay yudumlayabiliyorsak bu hem Halikarnas Balıkçısı'nın bizlere öğretmiş olduğu hem de bizlere bırakmış olduğu mirastır. Bodrum Belediyesi olarak da Halikarnas Balıkçısı'nın bizlere yüklediği misyonun, görevin farkındayız. Onun bize kattığı değerleri, öğrettiği değerleri gelecek nesillere aktarmak da Bodrum Belediyesi olarak, başkanımız olarak hepimizin görevidir. Bunun da bilinci içerisindeyiz. Halikarnas Balıkçısı biliyorsunuz, öğrenciler daha iyi bilir bizden, iyi bir hikaye ve roman yazarıdır. Hikaye ve romanlarında daha çok Bodrum'dan bahsetmiş, Bodrum'u tanıtmaya yönelik yazıları yazmıştır. Bodrum'dan ayrıldıktan sonra çok fazla uzak kalamayarak tekrar Bodrum’a gelmiştir. Burada Bodrum’da bizlere bizden öncekilere ağaç sevgisini Bodrum sevgisini mavi yolculuğu doğayı; hep bu sevgileri aşılamıştır. Bundan sonra da Bodrum Belediyesi olarak bizim en büyük amacımız, gelecek nesillere onun bize yüklediği doğa sevgisinden deniz sevgisinden mavi yolculuktan ağaçlardan oluşan bu misyonu geleceğe aktarmaktır. Hepinize teşekkür ediyorum, saygıyla anıyorum." dedi.

Yapılan konuşmalardan sonra öğrenciler Cevat Şakir Kabaağaçlı'nın şiirlerini okudu. Şiirlerin ardından da Başkan Yardımcısı Taner Uslu ve Mukadder Sezgin, Cevat Şakir Kabaağaçlı'nın mezarına çiçek bıraktı.

Tören konuklara lokma dağıtılmasıyla sona erdi.